KAKO PRIPRAVITI IMUNSKI SISTEM NA JESEN IN ZIMO

Naloga imunskega sistema je, da nas zaščiti pred mikroorganizmi, ki povzročajo neželjene prehlade in obolenja. Naš imunski sistem je s prihodom hladnejših jesenskih dni bolj na udaru, zato je priporočljivo, da se lotimo krepitve imunskega sistema.

Vzrokov, zakaj naš imunski sistem oslabi, je lahko več. Pripravili smo vam nekaj nasvetov kako svoj imunski sistem okrepiti in se zaščititi pred prehladi.

Prvi pokazatelji, da naš imunski sistem slabi, so utrujenost, vnetja, alergijske reakcije, pogoste okužbe, počasno celjenje ran … Na sistem, naj bi negativno vplival tudi stres, nezdrava prehrana, kajenje, pomanjkanje spanca ter fizično in mentalno težko delo.

KAJ PA LAHKO SAMI STORIMO ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA?

TELESNA AKTIVNOST

Redna telesna vadba je eden izmed temeljev zdravega in uravnoteženega načina življenja. Z redno vadbo poskrbimo za izboljšan srčno-žilni sistem, nižji krvni tlak ter uravnavanje telesne teže. Med gibanjem je naše telo veliko bolj prekrvavljeno, to pa posledično pripelje do tega, da se celice in druge komponente imunskega sistema lažje gibajo po našem telesu in tako učinkovito opravljajo svoje naloge. Ker pa jesen in zima nista najbolj primerni za rekreacijo zunaj, je zdaj pravi čas, da si izberemo vadbeni program, ki bo za naše zdravje skrbel tudi med mrzlimi jesenskimi in zimskimi meseci.

dsc_6995-e1535529374199.jpg

Poiščite vadbeni program, ki vas veseli in napolni z energijo.

MOČ PREHRANE

Da naš imunski sistem deluje nemoteno in učinkovito potrebuje za to urejeno in dobro prehrano. Tudi v zimskih mesecih je potrebno zagotoviti dovolj raznolike zelenjave, sadja ter se izogibati monotonim obrokom, ki vsebujejo premalo vitaminov in mineralov.

*VITAMIN C je izredno pomemben za krepitev imunskega sistema, žal pa ga ljudje nismo sposobni proizvesti, zato je za nas esencialnega pomena, kar pomeni, da ga moramo v telo vnesti s hrano. Glavni vir vitamina C so živila rastlinskega izvora kot so jagodičevje, zelena zelenjava (brokoli,brstični ohrovt,špinača), citrusi najdemo pa ga tudi v kislem zelju, rdeči papriki, cvetači, kiviju …

*PROBIOTIKI so živi mikroorganizmi, ki se ob zaužitju v zadostni količini naselijo v črevesje in pozitivno delujejo na zdravje. Pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost probiotikov v naših prebavilih ter vzdržujejo uravnoteženo črevesno floro. Če se ravnovesje poruši (zdravila, okužbe, vnetja, stres) pa pripomorejo k hitrejši ponovni vzpostavitvi normalnega stanja.

*ANTIOKSIDANTI so snovi, ki krepijo imunski sistem, saj nevtralizirajo škodljive proste radikale ( nastajajo kot stranski produkt metabolizma kisika; celično dihanje). Živila, ki imajo največji delež antioksidantov so naslednja: Borovnice (divje in navadne), rdeč fižol, brusnice, artičoke, robide, slive, maline, jagode, rdeča jabolka. Zanimivo pa najdemo antioksidante tudi v črni čokoladi, zelenem čaju, črnem vinu.

img_5714.jpg

Ingver, limone in pomaranče veljajo za živila polna vitamina C.

Nekaj ukrepov ki bodo pripomogli za podporo delovanja imunskega sistema:
1. Uživanje zadostnih količin zelenjave, sadja, polnozrnatih izdelkov in hrane z nizko vsebnostjo nasičenih maščob.
2. Redna telesna aktivnost vsaj pol ure na dan.
3. Vzdrževanje primerne telesne teže.
4. Zadostna količina spanca.
5. Izogibanje stresu oziroma obvladovanje stresa.

Zapisala: Gala

Fotografije: Mavrica okusov in Matic Lipar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s